Miljöpåverkan

Förbränning

 

Biobränslen är ett kretsloppsbränsle. Precis som vid all förbränning så emitterar även biobränslen CO2. Men i bioenergifallet så tas CO2 dvs koldioxiden upp av den ständigt växande skogen i ett ständigt kretslopp. Någon ny koldioxid tillförs ej atmosfären. Någon påverkan på växthuseffekten sker ej som med fossila bränslen. Även eventuellt svavel som finns i biobränslen ingår i kretsloppet och någon ökad försurning av sjöar och vattendrag sker därför ej.

Biobränslen är alltså miljövänliga och bra för jordens klimat.

Transporter

 

Biobränslen måste som de flesta andra bränslen fraktas till användaren. Ca 2-4% av biobränslets energinnehåll används för produktion och transport. Miljöpåverkan genom produktion och transport där ju dieselbränsle används är således i sammanhanget marginellt.

Skogsmarken

 

Biologiskt hänsynstagande är av stor vikt i ett långsiktigt skogsbruk. Vi får ej bruka skogsmarken så att den utarmas. Grenar och toppar som är en viktig bioenergiråvara innehåller en stor del av trädens näringsämnen. Att återföra askan kan vara ett sätt att återföra näringsämnen till skogsmarken.

En annan metod är att ej bortföra mer än kanske hälften av grenarna och topparna på ett avverkningsområde vilket gör att marken ändå får ha kvar en stor del av näringen i detta material som också innehåller såkallade baskatjoner som minskar försurningen.

Å andra sidan så avlastas en hel del kväve från skogsmarken när man bortför biologiskt material från skogen. Den moderna civilisationen har medfört att alldeles för mycket kväve nu finns på våra marker. Kvävet har kommit via nederbörden. Genom att bortföra kväve så minskar försurningsrisken. Vilket alltså talar för att det är bra att bortföra grenar och toppar.

De flesta är nog ense om att fördelarna med bioenergi är så stora så att man måste tillåta att grenar och toppar används som biobränsleråvaror. Dessutom finns det som sagts ovan fördelar med att bortföra dessa råvaror även ur markbiologisk synpunkt.

Men försiktighetsprincipen som alltid bör gälla innebär att svaga marker tex tallhedar bör anses som olämpliga att utföra ristäkt på. Andra marktyper av liknande karraktär bör också undantas från ristäkt.

De flesta större markägare har idag en policy och riktlinjer för ristäkt som får antagas vara välbalanserad.

Första sida

 

SW Energi & Miljö Byrån

Strandvägen 34 C

652 23 Karlstad

Tel 054-7717200

info@sweom.se