Kolbullar

Mat för riktiga skogsmän

 

Skogsarbetarna och kolarna behövde förr enkel och kaloririk mat för att orka med det slitiga arbetet. När man låg ute i vid kolmilan eller skogskojorna så var det heller inte så lätt att förvara olika ingredienser. Torrsaltat sk Amerikansk fläsk kunde dock förvaras länge i skogskojan. Tillsammans med mjöl och vatten så hade man i princip vad man behövde. Kolbullen blev därför ofta skogskarlarnas favorit mat.

Ofta åt man kolbullar både till lunch och till middag vilket säkert var enehanda och föga nyttigt. Kryddade gjorde man med salt och lingon. Men idag är kolbullen en spännande mytomspunnen kuriositet som vi gärna upplever någon gång då och då. Kolbullar görs över öppen eld.

Här kommer ett recept på en Kolbulle:

100 gr fläsk (i nödfall går bacon bra)
4-5 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl (kan ersättas av vetemjöl)
Salta ordentligt efter behag
Lingonsylt

Gör upp en eld och ta fram kolbullestekpannan. Helst en speciell stekpanna med max 15-20 cm diameter med ett långt träskaft. Plåtstekpannor är bättre än gjutjärnspannor men båda går bra. Utmärkta är även små aluminumpannor med teflonbeläggning som kan köpas på bla Överskottsbolaget. Den minsta typen kostar bara runt 20 kr och kan enkelt förses med träskaft.

Fläsket skärs i tärningar och steks ordentligt. Tillsätt gärna lite margarin. Innan stekningen skall man vispa ihop mjölet och vatten till en tunn filmjölksliknande konsistens.

Nu när fläsket är stekt så sprider man ut det i pannan och häller på mjölsmeten. Rör ej utan stek över elden till det hela hårdnat på en sida. Nu gäller det att med en snabb rörelse i luften vända på kolbullen så att andra sidan stekes. Lite fusk tillåts. Efter några minuter till är kolbullen klaroch lika brun på båda sidor. Äts helst på trätallrik smaksatt med lingon. Som dryck är lingondricka utmärkt helst serverat i kåsor. Plastkåsor kan accepteras idag.Vill man ha öl sägs Bishops finger vara bäst. Kolbullar ger en mättnadskänsla som varar betydligt längre än av annan mat varför man inte skall äta för mycket. Kanske räcker därför detta recept till två vanliga moderna människor.

Smaklig skogsmåltid

Första sida

 

SW Energi & Miljö Byrån

Strandvägen 34 C

652 23 Karlstad

Tel 054-7717200

info@sweom.se