Villor

Bra reglersystem

Oberoende om man har direkt el, vattenburen värme så måste man ha ett bra reglersystem så att en jämn temperatur kan hållas. Det bästa är ett centralt regleringssystem med inne och ute givare.  Ett regler system kostar några tusen kronor men är en mycket god investering. Se bara till att det också har en inomhusgivare som är placerad centralt och gärna i ett rum där solen lyser in i mitt på dagen.  Har man spisens ugn på så tar inomhusgivaren rätt på den värmen t.ex. som då blir en ren besparing jämfört med om sådan givare saknas. 

Sänk värmen då du är bortrest

Är man borta längre tider så skall man via tidur kunna sänka temperaturen ordentligt kanske nedåt 14 grader. Saknas tidur be en granne kom in och höja värmen någon dag innan du kommer hem. 

Undvik att ha varmare än 21-22 grader. Det kostar mycket onödig energi.  Många upplever 20 grader som lite för kallt och det är viktigt att trivas också.

Elvärmegolv

Stäng av elvärmegolv i badrum sommarhalvåret. Mycket energi slösas genom att sådana golv står på med eleffekt året runt.

Lågenergilampor

I villa eller lägenhet bör så många lampor som möjligt bytas ut till lågenergilampor helst av led typ. Dessa sparar energi varje gång dom tänds jämfört med konventionella lampor. 

Kyl och frys

Mät temperaturen. Frys minus 18 gr räcker och kyl ca plus 5. Kallare än så kostar onödigt med energi och pengar.

Täta springor

Ventilation är bra men det kan bli för mycket av det god om fönster har stora springor mot karmarna. En enkel metod som användes förr var klisterremsor. Nu kan vi stället använda tätningslister eller varför inte tänka som förr klisterremsor. Istället för klisterremsor kan man använda vit eltejp. Blir fint och är lätt att byta ut. Att täta spara mycket energi i uppvärmda hus. Men man kan också täta för mycket om huset har frånlufts ventilation. Täta lagom är nog bäst. Har man sk från luft och tilluftsystem FTX så bör huset vara helt tätt för bästa ekonomi.

Varmvatten

Värm inte varmvatten sommartid i pelletspannor, oljepannor. Skaffa istället en lagom stor elektrisk varmvattenberedare. Det är betydligt mer ekonomiskt. Kanske halveras kostnaden för varmvattnet. Solvärmeanläggningar är säkert bra men för dyrbara för att passa här.

Har du badat. Tappa inte ur vattnet vintertid förrän de kallnat. Värmen kommer huset till godo. Här finns kanske 10 kr att spara för varje bad under vinterhalvåret.

Utebelysning

Skymningsrelä eller rörelsevakter bör kopplas till all ytterbelysning och använd alltid led lampor.

Solcellslampor

Lite billiga solcellslampor ger sommarhalvåret ljuspunkter även då du är bortrest. Billigt och trevligt. Men solcellslampor fungerar ej vintertid.

Alla hus har en solvärmeanläggning.

Solen värmer gratis. Fönster mot söder måste tillåtas släppa in sol. Alla månader utom December och Januari ger normalt värdefulla tillskott genom instrålande sol. Ofta mer än man tror. Har du bra placerad inomhusgivare (se ovan) så tas solvärmen hand om på ett bra sätt också och annan energi minskar i behov.

 

 


SW Energi & Miljö Byrån

Strandvägen 34, 652 23 Karlstad,

Telefon 054-7717200, email info@sweom.se

Till första sida